Arne Bru Haug jobber som entusiastisk fotograf i Stavanger, og har fotografert mat for en lang rekke magasiner, restauranter og nettsider. Her er hans beste tips for å lykkes med matfoto.

ta bedre bilder

Ta bedre bilder

Han er blant annet kjent for å knipse turnébildene til band som Kvelertak, Kaisers Orchestra og Skambankt. Allikevel er det matbilder han lever av. I disse dager gjør han seg ferdig med fotografiene til MasterChef-dommer Kjartan Skjeldes nye kokebok om sunn hverdagsmat.

Seks knipsetips fra en som vet hva han driver med:

 

  1. Prøv alltid å bruke naturlig lys. Det er det fineste. Hvis du skal få det fint med kunstig lys, må du ha såpass mye utstyr at det hele blir komplisert. En blits på toppen av kameraet er det siste du trenger.
  2. Eksperimenter med måten lyset treffer maten på. Du trenger ikke nødvendigvis å la lyset treffe midt på retten du fotograferer. Mange av bildene jeg blir fornøyd med, er av mat som er lyssatt bakfra. Det gjør noe nytt og interessant med måten du ser retten på. Jobb fra flere forskjellige vinkler!
  3. Husk å variere teksturen og uttrykket på matens underlag. Plasserer du mat på pleksiglass, kan det gi kule refleksjoner. En tallerken på en grov steinplate gir et helt annet uttrykk enn den samme tallerkenen på en polert steinplate.
  4. Matrettens anretning dikterer vinkelen du fotograferer fra. En suppe ser kanskje mye vakrere ut rett ovenfra enn fra siden. Finn den mest flatterende siden ved å snu og vende på tallerken, bord og synsvinkel.
  5. Vi liker godt aktivitet når vi fotograferer. Mat er deling og glede. Litt hender og folk i bildet gjør alt litt triveligere.
  6. Selv om en burger åpenbart må stekes før den fotograferes, er det ikke alltid maten trenger å være varm når du tar bilde av den. Husk at noen teksturer (som for eksempel smeltet ost) ikke er lett å få til å se delikat ut på et bilde. Da er det lov til å jukse.

 7_2-matbilder_arne_bru_haug

Alle foto copyright Arne Bru Haug, http://www.abhfoto.no